Best bookmaker bet365 Bonus

Menu

Igrište

Poreklo imena:

Igrište, kao stvarna imenica, u srpskom jeziku označava mesta na kome se igra. Moguće je da su se na ovom mestu, u dalekoj prošlosti, dok naši slovenski preci nisu primili hrlšćanstvo, izvodile igre sa značenjem kultne radnje. Kasnije, zaseljeno selo na ovom mestu dobilo je ime Igrište, to jest zadržalo ime samog lokaliteta. Mnoge kultne radnje, kao ostatke prastarih religija i magije, i danas žive u našem narodu, pa je moguće da su na mestu današnjeg Igrišta, te radnje izvođene i posle primanja hrišćanstva.

Istorija:

Selo Igrište se pominje u poveljama srpskih srednjovekovnih vladara koje se odnose na Dubočicu i Sušicu. To može značith da je ono mlađe naselje i da u XIV veku, iz koga su perioda i ova istorijska dokumenta, ono nije ni postojalo. U tim dokumetentima se, međutim, pominju selo Sušica i reka Sušica.

Prema aktu cara Dušana iz 1348. godine verovatno je Sušica bila leno njegovog vojskovođe i istaknutog vlastelina Vlatka (Vratka), jer je on, za vlade Dušanove, darovao selo Sušicu Crkvi hilandarskoj, a ovaj njegov dar car Dušan. kao državni poglavar, potvrdio 1348. g. Ono što se nama čini karakterističnim iz ovog dokumenta jeste da se kao međa sela Sušice navodi Dubočica (,,i međa joj Gl'bočica"). To znači da se mala oblast Sušica smatrala odvojenom oblašću i da nije ulazila u pojam Nemanjine Dubočice. Danas se u oblasti Sušice ne nalazi selo Sušica, pa je Dragoljub Trajković mišljenja, s obzirom da se ovo selo graničilo sa Dubočicom, da je to današnje selo Šišince.Sem ovog akta cara Dušana, za Sušicu je interesantan i akt Stefana Lazarevića kao srpskog despota iz 1395. godine, kojim je on, zajedno sa svojom majkom kneginjom Milicom i svojim bratom Vukom, poklonio ruskom manastiru sv. Pantelejmonu u sv. Gori „u Gl'bočici.. . i selo Vina s metohol i s međami i zabelom i međa zabelu tomu do reke Sušice i do radoninske međe". Iz ovog poslednjeg dokumenta proizlazi da pred kraj XIV veka selo Igrište nije postojalo, štaviše da na tom mestu nije postojalo ni neko drugo seosko naselje, jer vaj dokument pominje reku Sušicu u njenom izvorišnom delu gde se ovaj kraj i sada dodiruje sa atarom sela Vine. Svakako je ta oblast tada bila pod šumom-zabel, i da je bilo ono prostrano zeleno šumsko more koje je, posle prodiranja Slovena u ove krajeve i uništenja svih naselja iz ranovizantijske epohe; prekrilo beskrajna prostranstva.

Han pominje Igrište i beleži da je 1858. godine imalo samo osam kuća, a Milan Đ. Milićević je zabeležio daje odmah posle oslobođenja imalo 22 poreske glave.

Kako je poznato da je Igrište pod Turcima bilo zaseljeno Arbanasima, verovatno je Han pobeležio arbanaške kuće u ovom selu. Nije verovatno da su one 22 poreske glave, koje je zabeležio Milićević, bili Arbanasi, jer se zna da su oni pred srpskom vojskom napustili selo i odselili se u oblasti planine Goljaka.

Stanovništvo:

Uporedni pregled broja stanovnika od 1948. do 2002. godine (Izvor: Republički zavod za statistiku).

Godina popisa
1948 
1953 
1961 
1971 
1981 
1991 
2002
Broj stanovnika
562
599
549
475
411
353
297

 

Izvor: Jovan V. Jovanović: Leskovačko Porečje - Leskovački zbornik 1973.

The Best bookmaker bet365