Best bookmaker bet365 Bonus

Menu

Čukljenik

Poreklo imena:

Čukljenik, pisan malim slovom, označava mesto na kome se kreše hrastova šuma za lisnike. Govorni jezik ovog regiona poznaje i glagol čukljati, čiji je sinonim kresati. Svetozar Krstić smatra da je selo dobilo ime od posečenog drveća na ovom mestu, od panjeva-čukalja, objašnjavajući trpni pridev čukljan značenjem posečen. Prostor na kome se zaselio Čukljenik bio je u sastavu sela Nakrivnja, pa su Nakrivčani, za zimsku prehranu svoje stoke, na ovom mestu čukljali-kresali šumu, koja je prekrivala ceo kraj. Dakle, to mesto je bio čukljenik sela Nakrivnja. Kada se selo počelo zaseljavati ono je dobilo ime koje se za ovaj lokalitet već bilo odomaćilo i od čukljenika postao je Čukljenik selo.

Istorija:

Iznad sela Čukljenika postoji u planini lokalitet Romanica, koji ukazuje na promenjeno stanovništvo ovog kraja pre dolaska Slovena. Iz te daleke prošlosti ovog regiona Milan Đ. Milićević je zabeležio ostatke nekakvog grada - Kuline „na vrhu stene u čukljeničkom ždrelu“.

Znamenitosti:

Najznačajniji kulturni spomenik jeste crkva posvećena sv. Nikoli, podignuta pod ćuvikom zvanom Crkveni čukar, odmah posle sastava Male reke i Čukljeničke reke. Ovde je bio manastir, a crkva je manastirska. Nije poznato kada je čukljenički manastir podignut. Po svedočenju Proke Ilića, iz Čukljenika, koji je zabeležio Svetozar Krstić, iz ovog manastira su, za vreme seobe pod Arsenijem IV 1736-37. godine, otišla tri kaluđera, što znači da je manastir još u prvoj polovini 18. veka postojao. U crkvi se i danas čuva minej koji je manastiru poklonio sveštenik Kostadin Nikolić 1873. godine. Veoma je krakterističan zapis na crkvenoj vodenici na samom sastavu Male reke i Čukljeničke reke iz 1786 g., koji glasi: „Na leto gospodnje 1786 god toj piše oče Joanikije sej i Ignjatije“, što ukazuje da je ove godine ili podignuta ili renovirana manastirska vodenica, i da su u manastiru bili kaluđeri Joanikije i Ignjatije.

Manastirska crkva je preobraćena u mirsku crkvu 1884. godine, dakle odmah posle oslobođenja.

Crkva je živopisana, ali njen živopis je potamneo od dima i slabo očuvan.U crkvenom dvorištu je do poslednjeg svetskog rata postojao veliki konak na spratu, koji je podignut 1853. godine, i čije su prostorije svakako korišćene za jednu od dveju prvih škola manastirskog tipa u Porečju pre oslobođenja od Turaka.

U crkvenoj porti je sahranjeno telo poginulog Vladimira-Vlajka Stojanovića, vođe porečkih ustanika iz 1877. godine. Na grobu je podignut lep spomenik.

Iako predstavljaju redak i vredan kulturni spomenik, ni crkva niti njena vodenica nisu još stavljene pod zaštitu države.

Stanovništvo:

Uporedni pregled broja stanovnika od 1948. do 2002. godine (Izvor: Republički zavod za statistiku).

Godina popisa
1948 
1953 
1961 
1971 
1981 
1991 
2002
Broj stanovnika
537
629
680
647
715
694
679

 

Izvor: Jovan V. Jovanović: Leskovačko Porečje - Leskovački zbornik 1973.

The Best bookmaker bet365