Best bookmaker bet365 Bonus

Menu

Bunuški Čifluk

Poreklo imena:

U Staroj srpskoj srednjovekovnoj državi Bunuški Čifluk nije postojao kao seosko naselje. Ni pod Turcima on nije bio selo, već veliko imanje nekog Turčina, koji je na njemu imao svoje momke - radnike. Imanje je ulazilo u sastav sela Bunuše, pa se zato i prozvalo Bunuški Čifluk.

Istorija:

Po kazivanju Josifa Petkovića Šupelžara, iz Bunuškog Čifluka, u Bunuškom Čifluku su pronađeni tragovi nekog starog naselja, izgleda iz doba Rimljana: iz zemlje su vađene cigle velikih razmera, a nađen je i jedan manji zeljani sud pun srebrnog novca. Josif Šupeljkar tvrdi da je na novcu stojala i godina kovanja, i da je to bila otprilike 80. godina nove ere. Nije isključeno da je na ovom mestu bila neka rimska stanica na putu u pravcu Miroševca i Novog Brda, ili neki kastel.

Han ne pominje Bunuški Čifluk kao selo, već samo Bunušu, a ne navodi ga kao selo ni Milan Đ. Milićević, koji je inače zabeležio kao selo Nakrivanjski Čifluk. To ukazuje da je pod Turcima i neposredno po njihovom odlasku, Bunuški Čifluk bio veliki posed, dakle čifluk. Verovatno je pred kraj turske vlasti bio u vlasništvu Isat-bega (Ismet-bega?), poslednjeg gospodara sela Bunuše, koji je imao svoj čardak-kuću u Gornjoj Bunuši severno od placa Vlajka Jovanovića. Dvorište Begove kuće bilo je ograđeno zidom sa trnjem na gornjem delu. U dvorištu bile su pomoćne zgrade: koševi, ambari, jar za stoku. Čuvao je: konje, bivole i goveda.

Isat-beg nije stanovao u Bunuši, već u Barju, gde mu se nalazio harem. Poreklom je bio Arbanas. U Bunuši, u njegovoj kući, živelo je dvadesetak naoružanih Arbanasa koji su se starali za bezbednost begovu i bezbednost njegove imovine.

Na jugu sela Čifluka Bunuškog, na putu u pravcu sela Todorovca, bio je turski han na mestu zvanom Begova kruška. Ovaj han je služio putnicima koji su ovim putem išli za Miroševce, Barje i dalje kroz Veterničku klisuru za Vranje.

Gospodar čifluka je na njemu zaselio kao svoga radnika Kocu iz Masurice. Taj Koca je rodonačelnik današnjeg roda Dačini. Kasnije je isti čifluk-sahibija doveo na čifluk kao dečka Stojana Petkovića - Šupeljkara, koji je dotle radio na njegovom kovanluku „Kas'movo". Verovatno je da je na čifluku bilo i drugih radnika - momaka. Od tih radnika na čifluku, posle odlaska Turaka, formiralo se naselje Bunuški Čifluh koji se, vremenom, oformio u selo.

Znamenitosti:

Pred kraj turske vlasti, na kupljenom imanju od Isat-bega, podignuta je nova crkva 1869. godine, osvećena od vladike Niškog Kalinika 3. novembra iste godine.

Sigurno je da je podizanje crkve, jedke, za Porečje, monumentalne građevine onog vremena, bilo odlučujući moment za prosvetno-kulturni razvitak Porečja. Uskoro je, u porti ove crkve, osnovana i prva osnovna škola ovoga kraja, koja je bila manastirskog tipa. Bilo je to tri godine posle osvećenja crkve, dakle 1872. godine. Posle oslobođenja od Turaka, 1882. godine, osnovna škola manastirskog sistema, pretvorena je u osnovu školu svetovnog tipa. To je bila prva ovakva škola u celom Porečju i za dosta dugo vreme i jedina osnovna škola u ovom regionu. Prva generacija učenika brojala je 120 dečaka. Prvi svetovni učitelj je bio Aćim Čavdarević, koji je u Bunuški Čifluk došao iz okoline Kumanova.

Kada se posle oslobođenja od Turaka počela organizovati opštinska samouprava, za centar prve opštine u Porečju izabran je, zbog pogodnih saobraćajnih veza i centralnog položaja naselja, Bunuški Čifluk. Posle obrazovanja opštine, Bunuški Čifluk je postao upravni, školski i verski centar Porečja, pa su se ljudi stali u njemu naseljavati. U selu su podignute kafane i druge radnje. Sve je ukazivalo na to da će Bunuški Čifluk, kao i Strojkovce, prerasti u najveće i najvažnije naselje ovog dela Porečja. Opštini bunuškoj pripalo je čak i selo Vučje, iako je oduvek bilo, po broju stanovnika, najveće naselje u Porečju.

Stanovništvo:

Uporedni pregled broja stanovnika od 1948. do 2002. godine (Izvor: Republički zavod za statistiku).

Godina popisa
1948
1953
1961
1971
1981
1991
2002
Broj stanovnika
193
212
231
439
461
521
536

 

Izvor: Jovan V. Jovanović: Leskovačko Porečje - Leskovački zbornik 1973.

The Best bookmaker bet365